Logo_Final_Kleur_Transparant_Klein
Tandartspraktijk
In deze nieuwsbrief aandacht voor een drietal Nederlandstalige publicatie over tandheelkunde en Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Verder kan men kennisnemen van het document ‘ Oproep: onderzoek naar autismevriendelijke tandheelkunde’ opgesteld door de NVVK/VBTGG werkgroep autismevriendelijke tandheelkunde.

De publicaties geven een mooi inkijkje wat mogelijk is. Het document roept mondzorgverleners en gedragsdeskundige op om onderzoek te doen naar diverse aspecten in de tandheelkundige zorg voor mensen met ASS

Autisme in de stoel
In het blad Standby (een blad dat is afgestemd op het vakgebied van de tandartsassistent) nr. 5 -2011 staat een lezenswaardig en overzichtelijk artikel Autisme in de stoel van Yvonne Maarssen. Het is een goede weergave van een thema-avond, waarop van Ellen van der Linde inzicht in hoe om te gaan de Autisme Spectrum Stoornis in de tandheelkundige zorg.

Klik hier voor het gehele artikel

Autisme en aanverwante stoornissen
In het prachtige boek Casuïstiek in de Kindertandheelkunde 3 onder redactie van Van Amerongen E, De Jong-Lenters, M, Marks L, Veerkamp J heeft Ingrid van der Pas een mooi artikel 'Autisme en aanverwante stoornissen' geschreven. Het Casusboek is in 2010 door Prelum in Houten uitgegeven.

De auteur beschrijft een casus van een zesjarig jongetje Jesse met PDD-NOS (met de nieuwe DSM V Autisme Spectrum Stoornis genoemd). Jesse heeft veel moeite om zich aan te passen aan situaties en heeft dus ook moeite met de voor hem nieuwe tandheelkundige behandeling. Door toepassing een gestructureerde interventie ( o.a. met gebruik van het tandarts - stoplicht) is Jesse behandelbaar geworden. Het artikel wordt afgesloten met een beschouwing.

Klik hier voor het gehele artikel


Afgebouwde angst, opgebouwd gebit. Multidisciplinaire behandeling van gebitsslijtage bij een angstige patiënt met het aspergersyndroom.
Deze publicatie van de hand van P. Wetselaar en J.H. Vermaire is in maart 2011 verschenen in Dental Tribune. Het is een ingekorte casus uit het boek als mondzorg een puzzel is. Het boek is uitgegeven door Prelum.

Klik hier voor het gehele artikel

Oproep : Onderzoek naar autismevriendelijke tandheelkunde.
De leden van de werkgroep doen hierbij een dringende oproep aan mondzorgverleners, gedragsdeskundigen, en communicatiedeskundigen (eventueel in opleiding) (wetenschappelijk) onderzoek te doen naar de diverse aspecten van autismevriendelijke tandheelkunde in huispraktijken, AWBZ-instellingen en Centra voor Bijzondere Tandheelkunde. Omdat ook (para)medici en anesthesiologen (eventueel in opleiding) vaak tegen dezelfde problemen oplopen als die in de tandheelkundige zorg kunnen zij samen met de andere genoemde professionals ook onderzoeksvragen beantwoorden
Wie pakt een onderzoeksvraag op?

Klik hier voor het gehele document.

Werken met Conceptondersteunende Communicatie.
Conceptondersteunende Communicatie (CoC) is een methodiek om waarnemings-, taal- en communicatieconcepten op zo’n manier te verhelderen dat kinderen en volwassenen met autisme ze begrijpen en kunnen gebruiken. De methodiek is binnen Kentalis ontwikkeld door Wilma Denteneer-Van der Pasch en Roger Verpoorten. CoC wordt gebruikt in situaties met nieuwe of onbegrepen concepten. Om CoC toegankelijk en bruikbaar te maken voor professionals en ouders, heeft Kentalis een iBook gemaakt. Daarin verbinden we de theorie waarop CoC is gebaseerd met (gefilmde) praktijkvoorbeelden.

Via de link www.kentalis.nl/Projecten/autisme/systeem/Conceptondersteunende-Communicatie komt men op de site van Kentalis. Hier kan men het Ibook met filmbeelden downloaden op het iPad.

Het professioneel toepassen van Conceptondersteunende Communicatie is van groot belang voor de tandheelkundige zorg voor mensen met ASS. Vooral mondzorgverleners werkzaam in de AWBZ en Centra voor Bijzondere Tandheelkunde kunnen hun voordeel ermee doe.
Klik hier voor de publicatie zonder filmbeeldje. (Het PDF bestand is erg groot, laden kan dus lang duren).

facebook twitter google-plus email
MailPoet